Examen Jeugd-EHBO

WOUDRICHEM, 30 januari 2013 - Afgelopen dinsdag werd het examen Jeugd-EHBO afgenomen in groep 8 van de basisscholen in Woudrichem. De afgelopen maanden is op deze scholen wekelijks EHBO-les gegeven door Marco van Kranenburg van EHBO Vereniging Woudrichem. Tijdens dit examen kwam alle geoefende stof nog eens langs in theorie en praktijk. Het theoriegedeelte werd afgenomen door mevrouw J. van Straten van de Nederlandse Organisatie Docenten EHBO. Zij overhoorde de leerlingen over zaken als brandwonden, vergiftiging, reanimatie, etc. Daarna moesten de leerlingen nog praktijkopdrachten doen bij enkele leden van EHBO Vereniging Woudrichem, die deze dag hielpen als “slachtoffer”. Iedere leerling moest aantonen hoe hij een bewusteloos slachtoffer kon omdraaien, ademhaling controleren en stabiel leggen. Ook dienden er enkele “wonden” behandeld te worden zoals vingerwond, gebroken arm, sleutelbeenbreuk of beenwond, al dan niet in combinatie met het aanbrengen van een mitella of brede das. Enkele leerlingen kregen zelfs de opdracht om iemand middels de Rautek-greep te verplaatsen naar een veilige locatie of van de verstikking te redden door de Heimlich manoeuvre. Het belang van EHBO op basisscholen is eigenlijk heel duidelijk. Ongelukjes gebeuren bijna nooit onder de ogen van een professionele hulpverlener en slachtoffers zijn er vaak bij gebaat snel hulp te krijgen. Het kan littekenweefsel of het verergeren van het letsel voorkomen en in het meest dramatische geval kan het zelfs een leven redden. Ook kinderen kunnen te maken krijgen met ongelukken waarbij Eerste Hulp gebaat is.

Dat burgemeester Petter het belang van goede EHBO’ers hoog in het vaandel heeft staan in de gemeente Woudrichem, bleek wel op woensdag, toen alle geslaagde leerlingen op het gemeentehuis, onder genot van een hapje en een drankje door hemzelf het diploma kregen uitgereikt. “Woudrichem mag trots zijn op haar jeugd”.

Voor Basisschool Oudendijk (Woudrichem) slaagden Ezra Groeneveld, Iris de Jongh, Venice Lampe, Sil Makaske, Bryan van Zuidam, Ruben Romijn, Joris Romeijn, Thomas Klomp, Tristan Kant, Mees Hofman, Qeuntin Welbie en Thijmen de Groot.

Voor CBS Eben-Haëzer (Woudrichem) waren dat Jim van den Bergh, Gido Blom, Stefan de Bok, Thomas Bosman, Jay Boulet, Dennis Brouwers, Wessel Jansen, Jamy de Kock, Miko de Kock, Jeffrey Lievaart, Moreno van Loveren, Gera Maschino, Tom Molegraaf, Noah Mooren, Roos van Oostrum, Marit van Oudheusden, Lieke van Pelt, Kirsten Rochat, Boaz Ruis, Sam van Wijgerden, Mike van Wouwen, Tim van Zante, Alisha Bek, Sam van den Bergh, Jordy de Boon, Sylven Bras, Merel Goldschmeding, Stan van Loon, Tessa den Oudsten, Pierre van Pelt, Jeffrey de Reus, Emiel Spek, Deamon Sterrenburg, Eva Ubben, Kim Vlot, Anne-Fleur van Vuren, Thomas Warmink, Mats Weber en Noah van der Zouwen.

Voor OBS ’t Ravelijn (Woudrichem) slaagden Eva Metz, Milou van Beek, Gioya Boljé, Laura Diemel, Neryman Filli, Demi Gutteling, Robin van Helden, Emma Koedam, Anouska Maas, Indy Secreve, Chloë van Straten, Jessie van Straten, Anna Swart, Suélah Vink, Chay Wilhelm, Wessel de Jong, Stan Hoeke, Maikel den Hertog, Samed Ahmetovic en Daniël Baks.

Voor OBS De Almgaard (Almkerk) waren dat Nynke Bongers, Saskia Roubos, Meike van der Wouden, Wisse Sjouke, Boris Keller, Auke Roest en Xander Jansen.

Allemaal van harte gefeliciteerd!

Geslaagden EHBO